Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

United Kingdom vs Great Britain vs England

Βρετανία, Αγγλία,Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία, Ουαλία, Βρετανικές ακτές….ουφ…!!!!Μα τι είναι όλα αυτά? Εσείς ξέρετε τι ακριβώς εννούμε με καθεμιά από αυτές τις λέξεις? Νομίζω η απάντηση είναι ότι ξέρετε αλλά όχι ακριβώς…και είναι λογικό…έχετε μπερδευτεί με όλους αυτούς τους όρους που τους ακούτε συνέχεια. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Διαβάστε λοιπόν και παρακάτω δείτε τα βιντεάκια και τις εικόνες και είμαι σίγουρη ότι θα τα ξεμπερδέψετε στο μυαλό σας. Και αν είστε καθηγητές αγγλικών, δείξτε τα βιντεάκια στα παιδιά και εξηγείστε τους όλες αυτές τις διαφορές...σίγουρα θα ενδιαφερθούν!
United Kingdom (UK) -Ηνωμένο Βασίλειο
 Η πλήρης ονομασία βέβαια είναι Ηνωμένο Βασιλείο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Αποτελείται από 4 “χώρες”, την Αγγλία, την Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Δεν είναι ξεχωριστές χώρες όμως, είναι μία και μοναδική, το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν επίσης:  τα πολυάριθμα μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά στις βρετανικές ακτές, όπως οι Ορκάδες (Orkney Islands), οι νήσοι Σέτλαντ (Shetland Islands) και οι Εβρίδες (Hebrides), το Άνγκλεσι (Anglesey) και το νησί Mαn (the Isle of Man) στην Iρλανδική Θάλασσα. Τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί επίσης η νήσος Γουάιτ (Isle of Wight) και τα Νησιά της Μάγχης (the English Channel)
Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν  οι 14 Υπερπόντιες Περιοχές (δείτε παρακάτω),κάποιες αποικίες δηλαδή.
Great Britain (GB) -Μεγάλη Βρετανία:
 Έτσι ονομάζονται μόνο η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία, δηλαδή χωρίς την Βόρεια Ιρλανδία



British isles- Βρετανικά νησιά ή ακτές
Τα Βρετανικά Νησιά είναι μια γεωγραφική και οικολογική περιγραφή για το αρχιπέλαγος νησιών βορειοδυτικά της Ευρώπης, που περιλαμβάνει τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Νήσο Μαν, τα νησιά Σέτλαντ και πάνω από 6.000 μικρά νησάκια που βρίσκονται γύρω εκεί. Δηλαδή ολόκληρη εκείνη την περιοχή στην οποία βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία μαζί με όλα τα νησιά τους.
Καλό θα ήταν εδώ να ξεκαθαρίσουμε και κάποιους  άλλους όρους.
Κάποτε, η Βρετανική αυτοκρατορία(British Empire) έφτασε να κατέχει το ¼ του παγκόσμιου χάρτη. Με τους διαφόρους πολέμους και συμβάσεις που υπογράφηκαν έκτοτε, οι αποικίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Υπάρχουν όμως περιοχές που δεν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους ή που τα ίδια ψήφισαν να παραμείνουν στη διακαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά είναι τα 14 Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη ή όπως λέγονται the British Overseas Territories, ουσιαστικά περιοχές που είναι ακόμη και σήμερα αποικίες της Μεγάλης Βρετανίας.
1.      Ανγκουία (Καραιβική και Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός)
2.      Βερμούδες (Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός)
3.      Βρετανικό έδαφος Ανταρκτικής (Ανταρκτική)
4.      Βρετανικό έδαφος Ινδικού Ωκεανού (Ινδικός Ωκεανός)
5.      Βρετανικές Παρθένες Νήσοι (Καραιβική και Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός)
6.      Νησιά Καυμάν (Καραιβική και Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός)
7.      Νήσοι Φώκλαντ (Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός)
8.      Γιβραλτάρ (Ιβηρική χερσόνησος)
9.       Μοντσερράτ (Καραιβική και Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός)
10.  Νήσοι Πίτκαιρν (Ειρηνικός Ωκεανός)
11.  Αγία Ελένη, Ασενσιόν και Τριστάν ντα Κούνια (Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός)
12.  Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς (Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός)
13.  Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας (Κύπρος)
14.  Τερκ και Κάικος (Καραιβική και Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός).

Επίσης, ακόμη και σήμερα πολλοί πιστεύουμε ότι κάποιες περιοχές π.χ η Αυστραλία ανήκουν ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι συμβαίνει όμως? Ποια είναι η σχέση που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο με τις πρώην αποικίες του?
Ο σωστός όρος που χρησιμοποιείται σήμερα για τη σχέση αυτή είναι Βρετανική Κοινοπολιτεία ή Κοινοπολιτεία των εθνών, στα αγγλικά πρώτα ο όρος ήταν British Commonwealth και σήμερα Commonwealth of Nations ή  the Commonwealth. Eίναι εθελοντική - ελεύθερη ένωση 54 ανεξάρτητων κρατών, τα οποία είναι πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, εκτός της Μοζαμβίκης, της Ρουάντας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και αναγνωρίζουν ως κοινή γλώσσα εργασίας την αγγλική γλώσσα. Τα πρώτα μέλη της ήταν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική, η Ιρλανδία (τα οποία ονομάζονταν Ανεξάρτητα Κοινοπολιτειακά Βασίλεια μέσα στην Αυτοκρατορία) και φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1960, η Βρετανική Αυτοκρατορία άρχισε να διαλύεται. Όλες οι πρώην αποικίες γίνονταν ταυτόχρονα με την ανεξαρτησία τους και μέλη της Κοινοπολιτείας. Οι χώρες αυτές δέχονται τη Βασίλισσα Elizabeth II απλά ως επικεφαλής τους και δηλώνουν ότι συνεργάζονται με σκοπό να προωθήσουν τη συνεργασία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Και κάτι τελευταίο: πώς αποκαλούμε τους ανθρώπους που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο? Δύσκολο ερώτημα για όσους ζουν εκεί. Συνήθως τους λέμε British  ή Britons  και English. Όμως αυτό δεν αρέσει καθόλου στους άλλους κατοίκους. Ειδικά δεν τους αρέσει καθόλου να τους αποκαλούν English. Συνήθως αυτό που θα σας απαντήσουν αν τους ρωτήσετε είναι ότι οι Σκωτσέζοι λέγονται Scottish, οι Ουαλοί Welsh και οι Ιρλανδοί Irish...

Μπορείτε να εκτυπώσετε και την παρακάτω εικόνα ή να την κάνετε μια μικρή αφίσα και να την έχετε στην τάξη σας...


Πηγή: Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου